Czy wegańska dieta wpłynie na zdrowie uśmiechu?
Dieta wegańska zdobywa coraz większą popularność, dyktowaną przez czynniki związane z ekologią oraz pewne aspekty dotyczące hodowli zwierząt. Wyeliminowanie ze swojego jadłospisu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego sprawia jednak, że pozbawiamy się części niezbędnych składników odżywczych, bardzo ważnych dla całego organizmu. Czy weganizm wpłynie na stan jamy ustnej? Poddajmy tę kwestię głębszej analizie.
Spis treści
Minerały – niezbędne materiały budulcowe uzębienia
Jak powszechnie wiadomo, wapń i fosfor są bardzo ważnymi minerałami dla całego organizmu, w szczególności zaś zębów. Stanowią one bowiem ich budulec, który wpływa nie tylko na odporność szkliwa względem mechanicznych urazów, ale też zdolność opierania się bakteriom próchnicy. A co jest najbogatszym źródłem wapnia? Naturalnie mleko krowie oraz jego wszelkie przetwory czy produkty pochodne. Wykluczając je ze swojej diety, doprowadzimy do osłabienia struktury zębów oraz zwiększenia ich podatności na różnego rodzaju schorzenia. Na szczęście wapń można suplementować również z innych produktów. Przykładem są choćby biała fasola, migdały, suszone figi czy różnego rodzaju mleko roślinne.
Fosfor jest dla zębów niemal równie ważny, co wapń, a powód jest bardzo prosty – wspomaga jego wchłanianie, czym wzmacnia szkliwo. Obfitym źródłem wspomnianego fosforu również jest mleko krowie, jednakże duże ilości tego dobroczynnego minerału zawierają też nasiona roślin strączkowych, takich jak groch, soczewica czy soja. Podobnie jest z niektórymi zbożami (kasza gryczana lub otręby pszenne), a także orzechami.
Dominacja owoców i warzyw w diecie nie zawsze pozytywnie oddziałuje na nasze zęby!
Owoce i warzywa są bez wątpienia niezbędnym punktem każdego jadłospisu, gdyż dostarczają nam mnóstwo witamin lub minerałów wspomagających pracę organizmu. Jednakże ich nadmierne spożywanie może mieć negatywne efekty dla naszego uśmiechu. Barwiące owoce pokroju wiśni, czarnej porzeczki, malin czy borówek mogą pogorszyć kolor zębów poprzez wywołanie nieestetycznych przebarwień, których usunięcie wymaga wizyty w gabinecie stomatologicznym. Z kolei pewne kwasy obecne w części wspomnianych owoców lub warzyw mogą zaburzyć naturalne pH jamy ustnej, co wpłynie na wydzielanie śliny oraz wspomoże erozję szkliwa, zwiększając podatność zębów na urazy mechaniczne czy szkodliwą działalność bakterii. Oczywiście nie ma sytuacji bez wyjścia, a rozwiązanie problemu jest łatwe i komfortowe – po spożyciu wymienionych produktów wystarczy przepłukać jamę ustną wodą lub specjalnym płynem. Zaznaczmy, że ze szczotkowaniem zębów należy wstrzymać się przynajmniej 30 minut od posiłku, gdyż można naruszyć szkliwo.